Проект “ Военни места/мирни граждани“

  Публикувано    Категории Новини

Бюлетин 2
Bulletin 2
Военни места мирни граждани – 27 март2015
 

untitled

Община Сандански партньор по проект „ Военни места/мирни граждани”    

Проектът „Военни места/мирни граждани” изпълняван и финансиран от програма „Европа за гражданите 2014-2020” към Европейската комисия, Брюксел, с основна тема „ролята на войните през ХХ –ти век и  създаване на европейска мрежа градове, белязани от военните действия (Балканска война, Първа и втора световни войни, Испанска гражданска война и Югославска гражданска война). Водещ партньор от Италия, общините Монтескудо, Джеманно, Монтегридолфо – общини пострадали от Втората световна война, партньори са: Музей на народната свобода Марибор, община Марибор Словения, Исторически музей Босна и Херцеговина в Сараево, Усти над Лабем, Република Чехия; Исторически музей в Ипер – Белгия; Музей в памет на пострадалите от Гражданската война в Испания и Исторически музей в Кавала, Гърция. По време на проекта ще развиват своята европейска идентичност, базирана на  общата история в три зони на размяна и споделяне – споделяне на историята, да се научим на мир на местата, претърпели война и общата принадлежност на всички към Европа. Общият бюджет на проекта е 150 000 евро със срок за изпълнение 24 месеца.

Община Сандански, която е домакин в тридневния форум, който ще бъде открит от заместник кмета на общината Младен Тимчев , организира няколко мероприятия, свързани с няколко исторически теми. Едни от темите, които  ще бъдат презентирани са  „Сандански по време на войните” , „Доброто партньорство на деца от Сандански и деца от Германия в памет на загиналите по време на войните”. Едно голямо и значимо откритие ще се презентира от книгоиздателя Христо Георгиев, който е открил мястото, където е изградено военно летище и авиационен щаб на участниците в Първата и Втората световна война, като е доказано, че се е ползвало за излитане на военни самолети враждуващи по целия фронт от Кавала до долината на Вардар. Летището е открито и се е намирало край местността на Плоската чешма.

Участниците от чуждестранните ни партньори по проекта ще презентират тяхното виждане по две теми, а именно: „Цената на мира” и „ Война и мир: политическа идеология срещу личен опит”.

Гостите по проекта заедно с представители на Община Сандански ще посетят и германските гробища в гр. Сандански, както и военният паметник и църквата, построени от войници в с. Левуново, община Сандански.

В края на тридневния форум групата по проекта ще посети и село Рупел – Гърция, което през Балканската война е освободено от Седма пехотна рилска дивизия на българската армия, Дойранския фронт в Гърция и Македония, които е бил „дом” на пет отбранителни сражения, които българската армия води.

Заместник кмета на община Сандански г-н  Младен Тимчев заедно с групата по проекта  ще поднесе венец в знак на почит на загиналите български войници в Българското военно гробище намиращо се в с.Ново Село, Македония.

През последният ден от мероприятието, гостите ще посетят и разгледат гр. Мелник , с. Рожен и Роженски манастир, Археологическия комплекс в Сандански и Градски парк „Свети Врач”.

Следващото мероприятие от проекта ще бъде през месец Юни 2015 г. в Испания и месец септември 2015 г. в Словения.

Военни места мирни граждани – 27 март2015

1 6 26 34 45

Още Новини