Концерт на Хор на слепите „Акад. Петко Стайнов“

  Публикувано    Категории Новини
Концерт на Хор на слепите „Акад. Петко Стайнов“

По повод Деня на музиката, възрастните хора и отпочване на новата творческа година за самодейните състави, община Сандански организира смесен концерт.

На 1 октомври 2012 г. от 18.00 часа в залата на Дома на културата в гр. Сандански ще се състои уникален концерт. Публиката ще има удоволствието да чуе три състава, в който участват незрящи изпълнители: Смесения професионален хор на слепите „Академик Петко Стайнов”, Вокалната група „Усмивки” и Вокално-инструменталния състав „Весели момчета”. В концерта ще се включат и Детски танцов състав „Празник”-Сандански.

Смесеният професионален хор на слепите носи името на един от най-големите български композитори академик Петко Стайнов. В този уникален в световната практика певчески колектив работят незрящи инвалиди, като музиката е смисъл на живота им и единственият начин за препитание и реализиране в обществото.

Детската вокална група „Усмивки” при Училището за деца с нарушено зрение – София е с художествен ръководител Стела Манова. Малките певци изпълняват популярни детски песни от Хайгашод Агасян, Стефан Димитров и др., участват в концерти и са носители са на отличия от фестивали.

Вокално-инструментален състав „Весели момчета” изпълняват българска естрадна и популярна музика, аранжирана от самите тях, както и собствени авторски композиции, стари градски песни и фолклор.

Основната задача на фондацията е да продължи дейността на Професионалния хор на слепите „Академик Петко Стайнов” и да не допусне загиването на това изключително културно завоевание.

Община Сандански е съорганизатор на събитието, което посвещава на Международния ден на музиката и Международния ден на възрастните хора, като в него освен незрящите певци, участие ще вземат и самодейни състави от града. Входът е свободен.

Още Новини